Климатичната криза е надвиснала над планетата и учените се опасяват, че

...
Климатичната криза е надвиснала над планетата и учените се опасяват, че
Коментари Харесай

Има план за спасяване на света от Страшния съд: пердета за $50 милиарда ще ни спасят

Климатичната криза е надвиснала над планетата и учените се притесняват, че може единствено да се утежни. На пръв взор повишението на морското ниво с 0,6 метра може да наподобява нищожно, само че в случай че се случи в международен мащаб, следствията за крайбрежните зони и локалните селища биха били пагубни.

Учените предвиждат, че градове като Ню Йорк, Маями и Ню Орлиънс ще бъдат изправени пред опустошителни наводнения. Ранните прогнози демонстрират, че 97 милиона души по света ще бъдат хванати на пътя на бързо настъпващите води, излагайки на риск домове, общности и занаят.

Всичко това ще се случи, в случай че ледникът Туейтс, прочут още като ледника на Страшния съд, се срути, пише Science Alert. Това обаче е единствено началото на бедствието. В момента солиден антарктически мразовит шелф пречи на топлата морска вода да доближи до други ледници. Ако ледникът на Страшния съд изчезне, ще стартира топяща се каскада, която може да увеличи морското ниво с невероятните 3 метра.



Доказателствата сочат, че топенето на ледника Doomsday към този момент е отговорно за 4% от световното повишаване на морското ниво. Той към този момент е изгубил повече от 1000 милиарда тона лед от 2000 година насам, само че главният проблем е, че това не е единственият хладилник на Земята, който е в неволя. Уви, на човечеството не му остава доста време, с цел да предотврати тази злополука.

В резултат на това геоинженерите по целия свят създават амбициозни и новаторски технологии, които биха могли да забавят топенето на ледниците. Новата тактика, която е коренен проект за избавяне на човечеството и Земята, се основава на " подводни пердета ".

Според Джон Мур, глациолог и откривател по геоинженерство в Лапландския университет, инсталирането на гигантска подводна завеса с дължина съвсем 100 километра ще ни избави. Очаква се този дизайн да помогне за попречване на навлизането на топла морска вода в ледниците и също по този начин да спре топенето им. Авторите на проучването означават, че монтирането на завесата ще коства 50 милиарда $.
Завеси за ледника на Страшния съд
Една от главните аргументи, заради които ледниците се топят през днешния ден, е потокът от топла, солена морска вода надълбоко в океана. Тези топли течения също измиват крайбрежията на ледника Doomsday, разтапяйки леда му.

В същото време международните океани се затоплят непреклонно, както и цялата планета, и затова тези течения ще стават по-топли с течение на времето, което ни приближава до климатичния колапс.

Мур и сътрудниците му допускат, че ледникът на Страшния съд може да бъде избавен от пердета, прикрепени към морското дъно, които биха могли да забавят топенето на ледника. На доктрина тези пердета ще блокират потока от топли течения и ще блокират пътя им към ледника, който ще спре да се топи и ще даде време на ледника да „ натрупа лед “.

Имайте поради, че тази концепция не е нова. През 2018 година Мур и сътрудниците му към този момент предложиха потреблението на солидна стена, с цел да се предотврати потокът на топла вода. Този път обаче ученият е подобрил концепцията си и предлага да се построи завеса, което съгласно Мур е по-безопасен вид.

Авторът на концепцията отбелязва, че завесите ще бъдат също толкоз ефикасни при блокиране на топлите потоци, само че в случай че е належащо, те могат елементарно да бъдат отстранени. Например, в случай че завесите ненадейно са предизвикали вреди на околната среда, те могат да бъдат отстранени и дизайнът им да бъде изменен.

Мур също отбелязва, че той и сътрудниците му сега тестват прототипи, само че към този момент в по-малки размери.
 антарктическа завеса Тази диаграма демонстрира по какъв начин завеса, закотвена към морското дъно, може да блокира дълбоки течения от топла вода от постигане на ледниците. Снимка: University of LaplandЦената на завесите за Doomsday Glacier
Мур и сътрудници от университета в Кеймбридж сега са в доста ранен стадий на създаване и тестване на първообраз и възнамеряват да преминат към идващия стадий до 2025 г. В момента екипът тества версия с дължина малко над 90 сантиметра в резервоари. След като функционалността на прототипа бъде потвърдена, учените ще стартират нов стадий - тестване на дъното на реката.

След това екипът възнамерява последователно да усили мащаба на прототипите, до момента в който има доказателства, че технологията е задоволително ефикасна и постоянна за инсталиране в Антарктика. Ако всичко върви добре, след към две години те ще могат да тестват набор от прототипи на пердета с дължина 10 метра в норвежки фиорд.

Тазгодишните опити изискват финансиране от 10 000 $, само че с повишаването на прототипа ще се усили и финансовата страна на проучването. Смята се, че учените ще се нуждаят от към 10 милиона $ в дълготраен проект, последвани от още 50 милиарда $ за инсталиране на завесата в Антарктида.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР